November tips voor tuinonderhoud

Siertuin – plantenborders:

 • De dagen worden korter en kouder met toenemende kans op strenge (grond)vorst. Vaste planten en heesters die vorstgevoelig zijn zoals de Gunnera, fijnbladige Agapanthus, bananenplanten, Albizia, eucalyptus,… zo goed als mogelijk beschermen tegen de vorst. Zie: ‘ Planten beschermen tegen de vrieskou‘ alsook Overwinteren van exotische planten
 • Zorg er zeker voor dat de schrale, uitdrogende winterwinden de bladeren niet uitdrogen. Dit doe je best door er plantenhoezen omheen te doen.
 • Groenblijvende bomen en heesters blijven gedurende de winter water verdampen (zeker bij een felle winterzon). Hierdoor kunnen rododendron,…droogteschade (verbranding) oplopen. Ze verdampen water terwijl hun bevroren wortelkluit geen water kan opnemen. Gevolg is dat de bladeren uitdrogen. Dit kun je voorkomen door ze flink water te geven en door hun bladeren van de zon af te schermen met vliesdoek.
 • Bomen en struiken kunnen nu worden aangeplant en verplant. Probeer bij het verplanten een zo groot mogelijke plantkluit te behouden. Bij de grotere bomen kan men eventueel een boompaal gebruiken om de stam aan vast te binden. Op deze wijze kan de boom zich inwortelen en verankeren in de bodem zodat hij stevig vast komt te staan.
 • Bladverliezende bomen en struiken kunnen al worden gesnoeid en geleid.
 • Deze maand kun je nog houtachtige winterstek nemen van allerlei heesters. Dit is een gemakkelijke manier om vlot sierheesters te vermeerderen.
 • Rozen planten kan vanaf half oktober tot half april en dat bij niet vriezend weer. Rozen plant je steeds op een zonnige en winderige standplaats. Rozen zijn nu eenmaal zonnekloppers en de wind zal ze vrij houden van de bladluizen. Waar er voorheen reeds rozen stonden zullen nieuwe planten niet gedijen. Daarom kun je de grond best uitgraven en vervangen door nieuwe.
 • Zorg ervoor dat de lange takken van allerlei klimrozen en andere klimplanten tijdig worden aangebonden vooraleer ze gebroken worden door de wind.
 • Heide en rododendrons planten op een zure bodem. Bij het planten kan men wat turf doorheen het plantgat mengen.
 • Snoeiafval van vaste planten en slordige siergrassen kan op de compost. Laat ook enkele takken staan als wintersilhouet. De dode en uitgebloeide takken van Sedums, Monarda’s, siergrassen, Phlomis, Eupatoriums,… zullen voor heel wat winterse tuinsfeer zorgen als ze mooi door de mist berijmd zijn.
 • Rotsplanten beschermen tegen teveel regen. Zorg voor een goede afwatering en verwijder de laatste onkruiden en afgevallen bladeren.
 • De afgevallen bladeren die op uw groenblijvende bodembedekkers liggen zorgen ervoor dat de planten er onder een te kort krijgen aan licht. Verwijder de bladeren en doe ze op de composthoop of maak er bladaarde van.
 • Verwijder sneeuw van takken die teveel doorbuigen. (vooral bij coniferen)
 • Wortelstekken nemen van vaste planten kan vanaf nu tot aan het einde van de winter.
 • Scheuren van vaste planten begin van de maand zodat de planten nog kunnen inwortelen.
 • Deze maand hebben we naast de prachtige herfstverkleuring ook nog bloei van vaste planten zoals asters, zilverkaars (Cimicifuga), chrysanten, nerines, siergrassen,..
  Bij de heesters krijgen we geur en kleur van de Viburnum bodnantense en een hele winter bloemen van de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’.
  Winterse bessen zijn dan weer terug te vinden op onder meer de vuurdoorn (Pyracantha), Callicarpa, Euonymus, hulst.
 • Maai je gras nu voor waarschijnlijk de laatste keer, en hou het dan circa 5 cm lang, dan gaat je gras goed de winter in! Haal ook de bladeren van je gras en belucht je gras, op deze manier komt je gras goed de winter door!

Wil je je tuin nou door een ervaren hovenier laten onderhouden? Neem dan een kijkje op onze tuinonderhoudpagina.