Wintertuin tips!!!

Wintertuin tips!!!

Kies de juiste beplanting

Veel planten hebben in de winter prachtig gekleurde stengels (kornoelje) of houden hun bladeren vast (bijvoorbeeld sneeuwbal en glansmispel). Zorg ervoor dat deze groenblijvende struiken zich niet allemaal aan één kant bevinden. Maar verdeel ze evenwichtig over je tuin. Zet je ze allemaal op een plek, dan lijkt het net op je tuin scheef is. Laat planten met een mooi wintersilhouet ook staan in de tuin. Als je ze pas in het voorjaar snoeit dan geniet je de hele winter van het stilleven in je tuin. Mooi hiervoor zijn bijvoorbeeld zonnehoed (Echinacea), vetkruid (Sedum spectabile) en hortensia’s (Hydrangea) Pampasgras en Lampenpoetsersgras.

Herstel of verwen de bodem

Dit is een mooie tijd van het jaar om de aarde in je tuin eens flink te verwennen. Leg een dikke laag bladeren en plantenresten tussen de struiken en de planten. De wormen gaan vervolgens voor je aan het werk en zetten de bladeren om in een voedzaam goedje voor de planten. Ook werkt de laag mulch als een lekker warm dekbed en beschermt de aarde tegen kou en uitdroging. De grond in je tuin zal het komende groeiseizoen veel vruchtbaarder zijn en ook veel beter in staat zijn om vocht vast te houden.

Dieren die verblijven in je tuin

Ruim de tuin niet te vroeg op. Door alles te laten liggen kunnen rupsen en andere insecten zich tussen de bladeren en takken verstoppen. Ook egels overwinteren graag onder een dikke laag bladeren. Is het erg koud dan zullen de vogels in je tuin op zoek gaan naar insecten en ander lekker eten. Je tuin komt hierdoor echt tot leven!

vogels voeren

Vogels voeren

Is het erg koud denk dan aan de vogeltjes en geef ze wat te eten. Denk aan vetbollen, pinda’s, zaden en planten waar vogels van kunnen eten zoals klimop en vuurdoorn. In de bessen zitten veel eiwitten en vetten die heel voedzaam zijn voor dieren. Geef de vogels vroeg in de ochtend eten en nog eens aan het eind van de dag. En vergeet ook niet een bakje water neer te zetten.

Denk na over plannen voor het nieuwe tuinseizoen

Dit is het moment om eens kritisch naar je tuin te kijken. Hoe wil je dat de tuin er in het voorjaar uitziet? Misschien wil je het pad naar de schuur verplaatsen of een extra terras maken achterin de tuin? In het voorjaar komt het vaak niet van deze plannen omdat de planten dan alle aandacht vragen. Kom je er zelf niet uit? Lees de tips in onze blogs of vraag.

Zin om even een frisse neus te halen? Ga de tuin in, er zijn in de winter genoeg klusjes die nu de aandacht vragen. Wij geven je tuintips voor de winter!

1. Blad opruimen

Haal afgevallen blad van het gazon en van kwetsbare planten.

2. Winterstek

Neem op vorstvrije dagen houtstek van vlinderstruikforsythia of Viburnum. Je kunt ze vervolgens direct in potgrond steken, vochtig houden en op een lichte, koele plaats laten wortelen.

3. Kuipplanten verzorgen

Kuipplanten hebben ook in de winterberging wat verzorging nodig. Denk hierbij aan water geven (maar niet te veel!) en regelmatig controle op schadelijke insecten, die vooral in de bladoksels en aan de onderkant van de bladeren zitten.

4. Water geven

Heb je winterbloeiende struiken in potten op je terras staan, geef die dan na een periode van vorst, water. Door de vorst kunnen de kluiten namelijk behoorlijk uitdrogen.

5. Tuingereedschap en tuinmeubelen schoonmaken en opbergen

Kijk tuingereedschap en tuinmeubilair goed na. Gebroken stelen worden vervangen, botte scharen en messen geslepen, de grasmaaier krijgt een onderhoudsbeurt en kussenhoezen worden hersteld. Daarna berg je alles op een droge plaats op.

Let op: vooral benzine apparaten worden nu voor een langere tijd niet gebruikt, haal de benzine eruit tegen verrubbering.