Een Sedumdak, ook bekend als groendak, is een milieuvriendelijke en duurzame manier om uw dak te vergroenen. Het bestaat voornamelijk uit vetplantjes die op een lichte en dunne substraatlaag groeien. Deze vetplantjes gedijen uitstekend op daken en hebben geen dikke bodem nodig, wat het Sedumdak lichter maakt in vergelijking met andere groendakopties. Bij Groenblad hoveniers hebben we een breed scala aan Sedumsoorten om uit te kiezen, en we halen ze rechtstreeks bij de kwekers, wat resulteert in aantrekkelijke prijzen voor onze klanten. In de regio Leiden en de Bollenstreek hebben we al vele Sedumdaken aangelegd.

Subsidie Groene Daken

De gemeente Leiden stimuleert de aanleg van groene daken met de subsidie Groene Daken. Deze subsidie is beschikbaar voor eigenaren, huurders, erfpachters, verenigingen van eigenaren en woningcorporaties. Sinds 1 januari 2022 kunnen aanvragen worden ingediend voor het aanleggen van groene daken.

Het vergroenen van uw dak vergt een investering, maar op de lange termijn levert het veel voordelen op. Enkele voorwaarden voor de subsidie zijn onder andere dat het groene dak minimaal 15 m² groot moet zijn, minstens 5 jaar in goede staat moet blijven, en dat u de juiste vergunningen moet hebben. Bij Groenblad hoveniers zijn we gespecialiseerd in het zorgvuldig aanleggen en onderhouden van groene daken, waardoor u aan alle voorwaarden kunt voldoen.

Voordelen van Sedumdaken

Een Sedumdak biedt tal van voordelen:

  1. Verhoogde levensduur van het dak: De begroeiing beschermt het dak tegen zonlicht, regen en extreme temperatuurverschillen, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd.
  2. Warmte- en geluidsisolatie: Sedumdaken isoleren zowel thermisch als geluidstechnisch, waardoor uw gebouw comfortabeler wordt en u energie en kosten bespaart.
  3. Weinig onderhoud: Vetplanten op een Sedumdak vereisen weinig onderhoud, wat betekent dat u niet veel tijd en moeite hoeft te investeren.
  4. Biodiversiteit: Sedumplanten trekken insecten aan, waardoor uw dak bijdraagt aan de lokale biodiversiteit.

Nadelen van Sedumdaken

Hoewel Sedumdaken vele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om in gedachten te houden:

  1. Extra gewicht: De extra belasting van de begroeiing en het substraat kan aanpassingen aan het dak vereisen. Laat altijd een deskundige uw dak beoordelen voordat u een Sedumdak installeert.
  2. Mogelijke lekkages: Een onjuist geïnstalleerd Sedumdak kan lekkages veroorzaken. Het is essentieel om professioneel advies in te winnen.
  3. Wildlife aantrekking: Sedumdaken kunnen insecten, slakken of vogels aantrekken, wat voor sommige mensen als nadeel kan worden beschouwd.

Kosten van een Sedumdak

De kosten van een Sedumdak variëren afhankelijk van het type dak. Voor een dak van 30 m² liggen de kosten rond de € 2.000,-, inclusief installatie. Onderhoudskosten zijn minimaal.

Aanleg van een Groendak

Voordat u een Sedumdak kunt aanleggen, moet u de geschiktheid van uw huidige dak laten beoordelen. De stevigheid van het dak en de afwatering zijn cruciale factoren. Sedumdaken zijn geschikt voor zowel platte als hellende daken. Een goede afvoer en drainage zijn van essentieel belang om te voorkomen dat de planten te veel water krijgen.

Bij Groenblad hoveniers hebben we ruime ervaring in het ontwerpen en aanleggen van Sedumdaken en groendaken, en we werken nauw samen met onze klanten om ervoor te zorgen dat hun groene dromen werkelijkheid worden.

Neem Contact Met Ons Op

Bent u geïnteresseerd in het vergroenen van uw dak met een Sedumdak of wilt u meer informatie over groendaken? Neem vandaag nog contact met ons op via info@groenbladhoveniers.nl of bel (06) 23164013. We staan klaar om u te helpen uw dak om te toveren in een duurzaam en prachtig groen paradijs.